Når livet bliver hårdt

psykolog samtale

Det er ikke altid, at livet går som man planlægger det. Nogle gange løber man ind i problemer, der er større, end hvad man selv kan rode sig ud af. Hvis det har noget med penge at gøre, får man som regel sin bankmand til at kigge på situationen. Hvis det har noget med boligen at gøre, får man som regel en tømrer ud at inspicere problemet. Hvis det er en knogle, der er brækket, får man som regel en sygeplejerske til at lægge gips på. Men hvis der er rod i følelseslivet, så er der mange, der tror, at de bare skal ”tage sig sammen” eller ”holde op med at være stresset/trist/ligegyldig”. Vi tror fejlagtigt, at når det er vores følelsesliv, den er gal med, så kan vi bare beslutte os for, hvordan vi vil have det. Det er ikke tilfældet. Følelseslivet er en meget virkelig, meget vigtig del af vores helbred – også det fysiske. Hvis det indre ikke fungerer, så er det kun et spørgsmål om tid, før det ydre heller ikke fungerer. Kroppen og sindet hører sammen. Dette er noget man i dag er ved at blive mere og mere klar over i gennem forskning, og er noget, man ikke længere tager let på. Så det bør vi andre heller ikke gøre. Når livet bliver hårdt, skal man ikke bare ”tage sig sammen”.

Vær opmærksom, hvis…

Hvis man går rundt og hoster i en uge, så går man til lægen med sine symptomer. Det samme burde man gøre, hvis man kan mærke nogle følelsesmæssige symptomer, der ikke er normale for ens daglige liv. Især skal man være opmærksom, hvis man oplever nogle af følgende symptomer hos sig selv, sin familie eller ved sine venner: Energiløshed, forstyrrelser i søvnen (at man enten sover for meget eller sover for lidt), ændring i appetit, besvær med at koncentrere sig, at man bebrejder sig selv, at man lider af angst eller generel uro, at man pludseligt oplever et dyk i seksualdrift eller i værste fald oplever at have selvmordstanker. Disse symptomer er alle typiske for depression, men alle mennesker og alle sygdomsforløb er selvfølgelig forskellige, så man behøver ikke at have alle symptomerne eller udelukkende symptomer indenfor denne afgrænsede liste – andre symptomer kan også forekomme. Det helt store skridt, når man har det svært i livet, er at se i øjnene, at man har brug for hjælp. Derfor er det så vigtigt at have øje for ualmindelig adfærd.

Find en psykolog

Når man har erkendt, at man har brug for hjælp, er det næste skridt at finde den rigtige psykolog. Hvis man bor i større byer som København og Valby, har man mange muligheder for at opsøge forskellige psykologer, så man kan finde det helt rigtige match. Man er nødt til at se en psykolog, man føler, der kan forstå én og virkelig lytter til, hvad man har at sige. Det kan godt være, man så skal i gennem et par forskellige, før det lykkes, men det er bestemt jagten værd. Et sundt sind giver et godt liv.

Find din psykolog her

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *